Boeken


Historische Vereniging Scoronlo – Jaarboek 2018Met rijk geïllustreerde artikelen over de polder Van Groet, van Hargen, een genealogisch verhaal over de familie Dapper, het oude raadhuisje van Groet, verdwenen panden, enz., zal in een fraai gebonden boekwerk een nieuwe hoopvolle start gemaakt worden.

https://scoronlo.middenweijdt.nl/wp-content/uploads/2020/05/Jaarboek-2018-voor-website-1-pdf-112×150-1.jpg


Schoorl en de invasie van 1799Bremer, J.T. [1999] 96 pagina’s, formaat: 19 x 25 cm, ingenaaid, ISBN 9064553122, bestellenDe Engels-Russiche inval in 1799 heeft diepe sporen nagelaten in Schoorl. Veel gebouwen werden verwoest. Veel bezittingen van de bewoners werden geroofd en huizen verbrand.Jan Bremer, kenner van de Noordhollandse historie bij uitstek, weet als altijd het beschikbare materiaal over Schoorl en omgeving tot een goed en inzichtelijk geheel samen te vatten. Geillustreerd met foto’s en oude prenten.Ook bevat het boek een overzicht van de maquette van het dorp Schoorl in 1799, die mevrouw Tiny Muelink heeft vervaardigd voor de tentoonstelling die in de katholieke kerk in Schoorl werd opgesteld.
Het oude SchoorlPool, Jan., Pirola 1981, 96 pag., gebonden, ISBN 9064550255, bestellenHerinneringen van een oude Schoorlaar met een inleiding van A. Schermer. 


Schoorl – Een mooi en rustig dorp met een rijk verledenR.P. Goettsch, R.P., Uitgeverij Gesto 1967, 112 pag., bestellen  Met illustraties uit de prentenverzameling van het gemeentelijk archief te Alkmaar en uit de verzameling van A.F.J. Leysen te Schoorl 


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is albert-boer.jpg

Het Kamp SchoorlAlbert Boer, Uitgeverij Conserve 2007, ISBN-13: 9789054292401, bestellen– Interneringskamp – concentratiekamp – Wehrmachtkamp tijdens WOII,- daarna Bewaringskamp voor het opsluiten van NSB-ers en collaborateurs,- daarna weer Nederlands legerkamp.Henk ten Berge schreef een inleiding voor deze 3e druk en Wil de Bie maakte een illustratie voor het omslag.In dit boek worden de belevenissen verteld, vaak in hun eigen woorden van o.a. ca. 740 Joodse gevangenen (razzia’s van februari en juni 1941) die van Schoorl naar Buchenwald en Mauthausen getransporteerd werden. Slechts twee mannen hebben die kampen overleefd. Voorts waren er bijna 100 KLM-ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen. Het boek is gebaseerd op 110 interviews, daardoor leest het met ongewone spanning. Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor ongeveer 1900 gevangenen, meer dan 1000 hebben hun verblijf in Duitse concentratiekampen niet overleefd.Over de auteur Albert BoerAlbert Boer, auteur van Het Kamp Schoorl, werd in 1935 in Beverwijk geboren en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd met zijn familie naar een boerderij in Bergen aan de rand van het militaire vliegveld.Boer begon een veelzijdige carrière als (leerling-)gasfitter, daarna als straathoekwerker op Kattenburg. Hij kreeg een beurs van de Rotary Club om in de Verenigde Staten te studeren. Als maatschappelijk werker en later directeur van buurthuizen en culturele centra werkte hij in Detroit en Boston. Als parttime adjunct-professor doceerde hij voor de Wayne State Universiteit in Detroit en de Universiteit van Boston.Na dertig jaar Verenigde Staten kwam hij terug naar Nederland. Als beeldend kunstenaar werkte hij voor bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar.Boer schreef eerder een boek over de eerste buurthuizen in Amerika, ook een cursusboek voor de Universiteit van Boston ‘The Staircase’. Het boek ‘Kamp Schoorl’ is zijn eerste publicatie. In 2002 overleed hij in zijn woonplaats Groet.Herinneringen uit het leven van Piet BijlBijl, J., Pirol 2008, 180 pagina’s, formaat: 19 x 25 cm, gebonden, bestellen

Schoorl in architectuurL.M.F. Landzaat en W.S. Janssen, Pirola 1984,188 pag., geb., geïll., bestellenBeschrijving van 100 objecten in Schoorl vanwege hun markante geschiedenis en veelzijdige architectonische aanpak.

Oude woonsteden in SchoorlMuelink, J. en T., Pirola 2007, 532 pagina’s, formaat: 21 x 25 cm, gebonden, ruim 250 afbeeldingen, met index.  Beschrijving van karakteristieke panden met alle kadastrale gegevens in Aagtdorp, Schoorl centrum, Schoorldam, Groet en Camp.Een beeld van een paar eeuwen Schoorl en Schoorldam met een ongelooflijke hoeveelheid informatie(bron: uit het voorwoord door Alphons Leysen)

De Kerf verbeeldHans Tentije, Willem van Toorn, Mischa de Vreede en Elly de Waard, Uitgeverij Conserve, 64 pag., 22 x 22 cm, gebrocheerd, ISBN: 9789054291824, bestellenIn het duingebied tussen Bergen en Schoorl ligt De Kerf; een plek die tot de verbeelding spreekt. Hier is doelbewust een opening in de duinenrij gemaakt om zand, wind en zeewater vrij spel te geven. Het natuurgebied is niet alleen aantrekkelijk voor bijzondere planten en dieren, maar ook voor recreanten. De Kerf is uitgegroeid tot een intrigerend, meeslepend landschap dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.Drie schrijvers/dichters (Hans Tentije, Mischa de Vreede en Elly de Waard) en vier beeldend kunstenaars (Eric Beets, Wout Berger, Sander Rood en Herman de Vries) hebben, op uitnodiging van Kunstenaarscentrum Bergen en Staatsbosbeheer, hun persoonlijke visie op De Kerf gegeven. In de publicatie De Kerf Verbeeld zijn, naast deze reeks artistieke impressies, artikelen opgenomen over de betekenis van De Kerf als natuurgebied èn als landschappelijk fenomeen. De Kerf Verbeeld is een uitnodiging om eens door andere ogen naar het fascinerende Kerflandschap te kijken.

De Schoorlse duinenStaatsbosbeheer 100 jaar natuur voor iedereen.Johan Bos, uitg. Staatsbosbeheer/Uniepers 1999, ISBN 9068252194, bestellen

Natuurleven in het Schoorlse duingebiedFrans Nieuwenhuizen, Pirola. 1988, ISBN 9064550697, bestellen     Beschrijving van het ontstaan van de verschillende landschappenen de wijze van beheer van het Schoorlse duingebied, met beschrijvingen van alles wat tot het natuurleven behoort.

Simon Gutker de strandvonderJouke Minkema, Pirola, ISBN 9064550409, bestellenWie wil weten wat er bij nacht en ontij aan het Schoorlse strand omgaat, mag dit boek niet ongelezen laten.Vijftien verhalen over de hulpstrandvonder (van 1921 tot 1984) uit Camperduin.

Zwerven in de Schoorlse duinenFrans Nieuwenhuizen, Pirola 2002, ISBN 9064553718, bestellen     Een historische inleiding en een zo compleet mogelijk overzicht van boomsoorten, planten en struiken, broedvogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren insekten en paddestoelen.

Hier schijnt de zonDiverse auteurs, Uitgeverij Conserve 2003, ISBN 9054291761, bestellenIn december 2003 bestond Uitgeverij Conserve in Schoorl 20 jaar. Een goede reden om na te gaan wat de aantrekkingskracht van deze lange Noordhollandse dorpsketen langs de duinen is. Niet alleen toeristen, maar vooral ook schrijvers en dichters en schilders voelen zich aangetrokken tot Schoorl, Groet en Camperduin. Naar aanleiding van het succesvolle en herdrukte boek Hier scheen ’t geluk bereikbaar (Schrijvers over Bergen, Van Gorter tot Van Dis) i.s.m. het KCB, het vervolg over de schrijvers die in Schoorl, Groet en Camperduin woonden en werkten en nog wonen en werken, aangevuld met literaire route: Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Camperduin en Groet –Van Bernlef tot Reve.Peter van Zonneveld – over Nicolaas BeetsNicolaas Beets – Verhaal Teun de JagerJ.J. Werumeus Buning – over J.W.F. Werumeus BuningHenk ten Berge – over Jan de Hartog en Herman RobbersJan van der Vegt – over het witte huis van GroetLida Iburg – over M.J. BrusseAngenies Brandenburg – over Jan en Annie Romein-Verschoor,Michiel van Kempen – over Hugo Pos,Nico Keuning – over Gerard Reeve, Neeltje Maria Min en NescioBob van Amerongen – over Karel van het ReveFrédéric Bastet – over Kamp SchoorlElly de Waard – over Chris J van GeelIte Rümke – over Mischa de VreedeBert van Baar – over BernlefDick de Scally – over Hanny Alders

Aan ZeeCo-auteurs: Cynthia Mc Leod, Merlyn Frank, Cootje en Jan Houdijk, Ashe Stil e.a., Uitgeverij Conserve, paperback, 180 pag., bestellenDe zee is door de eeuwen heen een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters en schrijvers.Bij het vijftienjarig bestaan van uitgeverij Conserve – in Groet nog geen twee kilometer van zee gevestigd – leek het een goede gedachte de vaste auteurs te vragen om een ode te brengen aan de zee. Aangevuld met enkele nauw aan Schoorl en Groet verbonden schrijvers, zoals Bert van Baar, TC Meereboer, Hugo Pos en Mischa de Vreede. De zee wordt van alle kanten beschouwd: als eerste uitstapje (met jeugdfoto’s van auteurs), ontmoetingsplaats van een grote liefde en roept tal van andere herinneringen op. De zee wordt bezongen om schoonheid en eeuwigheid. Zo schreef Willem Kloos: ‘De zee, de zee klotst voort in eindeloze deining’, en Arthur van Schendel: “Wie naar Zee gaat, wordt bekoord door horizonnen, de ruimte en het licht.’

Gids voor Bergen – Egmond – SchoorlUitgegeven en samengesteld door Lionsclub Schoorl [2007], 212 pagina’s, 22x13cm, gebonden, ISBN 9789064555251, bestellenZeer uitgebreide, populaire toeristische gids met o.a.: historie, bezienswaardigheden, fiets/wandeltochten, kaartjes, restaurants/cafe’s, musea & galeries, kunst, accomodatie, achterland.Onmisbaar bij uw voorbereiding en bezo